איך נוצר עובש בבית? ומה מזין אותו?

עובש במצב רדום, כלומר כנבגים, איננו נדיר כלל. למעשה, נבגים של עובש נמצאים באוויר שסביבנו כמעט כל הזמן. אולם אותםאיך נוצר עובש? ומה מזין אותו? נבגים שנחשבים לעמידים ביותר, לא יגדלו ולא יתבססו אם לא יינתנו להם תנאים מתאימים. אז למה לפעמים העובש משגשג ונראה לעין ולעיתים לא? בשביל זה צריך להבין איך עובש נוצר ומה מזין אותו.

עובש – מה זה בכלל?

רובנו מכירים את העובש כאשר הוא מופיע כנקודות מכוערות על קירות האמבטיה או לפעמים על פרי או ירק שכוח, ש"שכב" שבועות ארוכים ואפילו חודשים בפינת המקרר או בתוך שקית. למעשה, עובש במובן הרחב של המילה כולל המון סוגים של פטריות. לכל סוג של עובש יש מקורות מזון שאותם הוא מחבב באופן מיוחד. כלומר, העובש שאפשר למצוא בתקרה של מרתף טחוב עשוי להיות שונה למדי מעובש שנמצא על מלפפון ישן או פרוסת לחם שהתכסתה בשכבת של קורים סבוכה.

העובש מתפתח על חומרים אורגניים וניזון מהם

פטריות העובש משגשגות כאשר הן מקבלות סביבה נוחה, שבדרך כלל כוללת שני תנאים. תנאי אחד הוא לחות ותנאי שני הוא מקור מזון. מקורות המזון הללו, יהיו צורתם אשר יהיו, הם בדרך כלל חומרים אורגניים. חלק גדול מאותם חומרים הם חומרים מזינים גם עבורנו, בני האדם או בעלי החיים. הלחות היא זו ששומרת על העובש ומעוררת את הנבגים ממצב רדום. אך לאחר שהנבגים התעוררו, הם זקוקים למזון שאותו הם יכולים לעבד. אותו מזון יכול להיות עץ שנרקב. גם נייר ישן בסביבה לחה יכול להיות מקור מזון מצוין. פירורי מזון או משקה מתוק שלא נוגב יכולים לאפשר לעובשים שונים לשגשג. פירות, ירקות, לחם, עוגות, כמעט כל דבר שתשאירו לאורך זמן, באוויר הפתוח או אפילו בתוך כלי סגור, כולם יהפכו מזון לעובש עם שכבת קורים שהולכת וגדלה לאורך הזמן. הקורים הללו מחפשים ומגששים אחת פחמימות וסוכרים בעיקר, וכך הם מעכלים יותר ויותר מהחומר האורגני.

מהי הטמפרטורה האידיאלית להתפתחות מהירה של עובש?

הניסיון של רבים מאיתנו מגלה שמחוץ למקרר, העובש צומח הרבה יותר מהר והרבה יותר בחופשיות. הסיבה לכך היא שכאשר הטמפרטורה נמוכה, העובש לא יכול להתבסס ולא יכול לבצע תהליכי עיכול ופירוק סוכרים ופחמימות מתוך המזון. גם במקרר יתכסו מוצרי המזון בעובש, אך הדבר יתבצע הרבה יותר לאט ולאורך יותר זמן. בין 35 ל-65 מעלות הפטריות והעובש יתפתחו בצורה מהירה יחסית ואופטימלית (עבורם).

מכיוון שהעובש שולח קורים ויכול לפלוש גם עמוק לתוך בשר הפרי, פרוסת הלחם או העוגה או כל דבר אחר, לא תמיד מספיק לחתוך את החלק הנגוע. אתם מצאתם כיכר לחם שבקצהה עובש, עדיף לזרוק מכיוון שה"שערות" עשויות כבר להיות מבוססות בפנים וחלקן לא ייראו בקלות לעין. אך נדגיש שאפילו אכילה של עובש, בכמות קטנה, לא אמורה להוות סכנה מיוחדת. לילדים קטנים או אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה, עובש עלול להיות מסוכן ממש. מלבד זאת, נזכור כי עובש משמש במגוון תהליכי ייצור של מזון. לדוגמא, בייצור של גבינות קשות וכן במשקאות חריפים מסוימים.

לא מומלץ לנשום עובש

את הבית כדאי לאוורר בקביעות, כך שעובש יתקשה להתבסס על הקירות גם בחדרים הרטובים. מחקרים מראים כי חשיפה לאוויר מעופש, עם נבגי עובש רבים וכתמי עובש על הקיר איננה מומלצת. הדבר עלול להפריע במיוחד לבעלי מחלות נשימה, אלרגיות ואסטמה. במקרים קיצוניים, ידוע על אנשים שאושפזו בשל חשיפה מתמשכת לעובש.

מקורות ולקריאה נוספת:
mold.co.il – טיפול מקצועי בעובש
https://www.cdc.gov/mold/faqs.htm
https://sciencing.com/why-does-mold-grow-food-4966797.html
https://www.epa.gov/mold/brief-guide-mold-moisture-and-your-home

אולי יעניין אותך גם:

הום סטיילינג – מעצבים את הבית בסטייל

ניקיון משרד לאחר שיפוץ או עיצוב – ליהנות מהמרחב החדש

עיצוב פנים בגבס – טיפים לעיצוב הבית באמצעות גבס

תמונה של עיצוב פנים אריק סלומון

עיצוב פנים אריק סלומון

אריק סלומון מעצב וגרפיקאי. בוגר לימודי עיצוב ואדריכלות, מנהל מייסד המרכז לעיצוב פנים בשראל - המקום המקצועי ביותר בעולם העיצוב, אדריכלות ונוף.

צרו איתנו קשר
השאירו פרטים או התקשרו כבר עכשיו והמומחים שלנו יסייעו לכם!
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!