אדריכלות ירוקה

בשנים האחרונות, אנחנו מבחינים במגמה חדשה בעולם כולו, והיא המעבר לבנייה ירוקה. כשמתבוננים על מצבו של כדור הארץ שלנו, לא קשה להבין מדוע: הנזקים שאדם גורם לסביבה נותנים את אותותיהם באופן תדיר, המשאבים החיוניים עבור האדם מתכלים, והמחירים בתחומים רבים עולים כתוצאה מכך. כשזה נוגע לתחום הנדל"ן, הפתרון הכמעט יחידי, בהקשר הזה, הוא מעבר לאדריכלות ירוקה.

אדריכלות ירוקה

מהי אדריכלות ירוקה?

אדריכלות ירוקה היא גישה מערכתית לתכנונם, לבנייתם ולתפעולם של בתי מגורים, משותפים ופרטיים, אשר שמה לה למטרה להביא לחיסכון עצום במשאבים, באנרגיה ובחומרי גלם. הגישה תיתן את אותותיה החיוביים לכל אורך הדרך, החל מהבניה של הבניין בפועל, דרך עיצובו ועד למגורים השוטפים בו.

האדריכלות הירוקה מיועדת למנוע פגיעה בכל אותם משאבים חיוניים, המתכלים מעולמנו, ומבוססת על מעבר לשימוש בחומרים אשר מוגדרים כידידותיים לכדור הארץ, או אפילו חומרים שעברו תהליך של מחזור. האדריכלות תגשים את מטרתה באמצעות מספר דגשים, ובכלל זה הגברת הבידוד של הבית, ניצול האור והחום הטבעיים המגיעים אליו, התבססות על חומרי גלם עמידים ולא מזהמים וכיוצא בזה.

דגשים מרכזיים באדריכלות הירוקה

כדי להיכנס מעט יותר לעובי הקורה, ראוי לתת את הדעת על השיטות המרכזיות הידועות כיום בתחום האדריכלות והבניה הירוקה. השלב הראשון, שבא לידי ביטוי כבר בשלב התכנון, הוא ההעמדה של הבית. נדרש למקם אותו באופן שיפיק את המקסימום מכל הנתונים הטבעיים שמקיפים את המבנה, תנאי מזג האוויר, כיווני השמש וכיוצא בזה. בית ירוק לא יכול להיות כזה כשלא מתייחסים, בשלב התכנון הראשוני, להיבט חשוב זה. מילת מפתח נוספת ביחס לאדריכלות ירוקה היא הצללות, כלומר, תכנון הפתחים על מנת שניתן יהיה לנצל באמצעותם את האנרגיה הסולרית של השמש, ולאפשר לבית להיות מאוורר.

איוורור הבית, דגש נוסף באדריכלות הירוקה, מסייע להכניס את האוויר הטבעי לבית, מה שמביא לצינונו של המבנה בחודשי הקיץ, ומקטין את הלחות. ההשפעה הברורה של כך היא, כמובן, הקטנת השימוש המזגנים, המהווים שחקנים משמעותיים בחשבון החשמל של כל משפחה ישראלית ממוצעת.

כל המעלות של האדריכלות הירוקה

לאדרכילות ירוקה מספר יתרונות נוספים, שמשפיעים על המשוואה. ראשית, היא נחשבת לחסכונית יותר, הן ברמת הבנייה של המבנה, והן בכל הנוגע למגורים בו: באם הבניין מתוכנן כך שינצל את האור הטבעי של השמש, למשל, כך קטן השימוש שלו בחשמל. האדריכלות הירוקה, אם כן, מביאה לשיפור מהותי ברמת החיים, תוך צמצום הנדרשות לצורך זה.

היבט חשוב נוסף הוא שאדריכלות ירוקה מהווה למעשה סטנדרט של ממש. אם ניקח לדוגמא את עיריית הרצליה, היא היחידה בישראל – אך קרוב לוודאי שלא האחרונה – שמחייבת בניינים חדשים להיבנות רק על פי עקרונות הבניה הירוקה. ההתבוססות על שיטות "ירוקות", בהמשך לכך, מעלה את ערכו הכספי של הבית, מה שמסייע, בהמשך הדרך, למכור אותו במחיר גבוה (באם מעוניינים בכך).

התחזית: האדריכלות הירוקה רק תהפוך לנפוצה יותר

"האדריכלות הירוקה אינה מותרות, אלא חובה מוסרית". משפט זה, שנאמר על ידי אדריכל אמריקאי בשם סטיבן קירן, סביר שמבטא את התפיסה המקובלת כיום בעולם ביחס לבניה ירוקה. בישראל, השימוש באדריכלות ירוקה נמצא עדיין בחיתוליו, באופן יחסי, כפי שתעיד העובדה שהתקנים המוגדרים במדינה ביחס לכך נחשבים למחמירים פחות מאשר הסטנדרט העולמי של LEED.

ובכל זאת, כשמתבוננים על כך שיותר ויותר פרוייקטים חדשים מוקמים על עקרונות הבניה הירוקה, ושגם במבנים חדשים מושם דגם על תכנון חסכוני ו"ירוק" ככל האפשר, סביר מאד להניח שבשנים האחרונות האדריכלות הירוקה תהפוך למקובלת עוד יותר. כולנו נצא נשכרים מכך, אין ספק.

תמונה של עיצוב פנים אריק סלומון

עיצוב פנים אריק סלומון

אריק סלומון מעצב וגרפיקאי. בוגר לימודי עיצוב ואדריכלות, מנהל מייסד המרכז לעיצוב פנים בשראל - המקום המקצועי ביותר בעולם העיצוב, אדריכלות ונוף.

צרו איתנו קשר
השאירו פרטים או התקשרו כבר עכשיו והמומחים שלנו יסייעו לכם!
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!