השימוש בצבעים לעיצוב פנים אינו מתבצע באופן אקראי. במבט ראשון, נראה שקל ביותר לבחון צבעים לסלון, למשל, או לעיצוב הפנים של כל הבית, היות ובוחרים את הצבעים האהובים שאותם רוצים לראות בבית.
במקרים רבים, התוצאות הן טובות ביותר, אך ברוב המקרים, אם לא יודעים מאומה על צבעים ואילו שילובי צבעים ייראו נהדר לסגנון עיצוב הפנים של הבית, התוצאות המתקבלות הן מראה שאינו מקצועי, המשפיע מבחינה רגשית על החיים בבית.
ההשפעות הפסיכולוגיות של צבעים והתאמת להשגת התוצאה הרצויה
ברוב המקרים, למעצבי פנים יש ידע מוצק לגבי צבעים, והם יודעים היטב איזו קטגוריה שייכת לצבע מסוים, מהם הצבעים המתאימים לשילובים, ויותר מכל, מהן ההשפעות הפסיכולוגיות של צבע אחד או אחר, ומה מתאים יותר על מנת להשיג את התוצאה הרצויה.
באמצעות הוספת צבע מסוים או שילובי צבעים, ניתן פשוט לשנות את מצב הרוח ואת החדר באמצעות יצירת אשליה אופטית שתהפוך אותו לקטן או גדול יותר. לכן, תחילה יש להכיר את שלושת הצבעים העיקריים: צהוב, אדום וכחול. צהוב וכחול מספקים גוון ירוק, צהוב ואדום מספקים גוון כתום, וכחול ואדום מספקים גוון סגול.
ערבוב צבעים ראשוניים עם הצבעים המשניים מאפשר גווני צבע שונים אשר נקראים קטגוריה שלישית של צבעים. כל זוג צבעים מתפקדים להשלמה הדדית ומייצרים צבע ניטראלי. כל אדם רואה צבעים קרים או חמים.
הבחירה בצבעי עיצוב הפנים והשפעתם הרגשית
ברוב המקרים, הצבעים הקרים מתקבלים משילובים של כחול וירוק, והצבעים החמים מתקבלים משילובי צהוב וכתום. צבעים מאפשרים מצב מסוים של המוח, שיכול להשפיע על המרץ, המוטיבציה לתפקד, ולגרום להרגשת ביטחון, רגיעה, הגדלת יכולת הריכוז, או זיכרון של דברים נעימים.
קיימים אף צבעים מדכאים הגורמים לזיכרונות עצובים, עייפות או עצבנות לאחר פרק זמן מסוים. יש לקחת נתונים אלו בחשבון כשבוחרים את הצבעים לעיצוב הבית. בסופו של דבר, החיים בבית צריכים להיות מאופיינים בתחושה מרוממת.
טיפים אותם יש לקחת בחשבון בבחירת הצבעים לעיצוב הבית
כדי להשיג את ההשפעה הפסיכולוגית הרצויה של בחירת הצבעים לעיצוב הפנים, יש לנקוט בצעדים הבאים:
הפעילויות המיועדות לחדר מסוים – יש להשקיע מחשבה במשך הזמן אותו עתידים לבלות בחדר מסוים, כולל כמה שעות ביום, אילו פעילויות יתקיימו בחדר זה, ומצב הרוח אותו רוצים להשיג באמצעות השימוש בצבעים המתאימים.
אור השמש – יש להבין אם השמש נכנסת לחדר, וכמה פעמים ביום, בבוקר, אחר הצהריים, לאור היום, או בכלל. נתון זה תלוי במיקום החדר.
גודל החדר – בהתאם לגודל החדר, יש להשתמש בצבעים בהירים או כהים יותר. צבעים בהירים מספקים תחושת מרחב גדול יותר, וצבעים כהים או חמים גורמים לחדר להיראות קטן יותר.
ההשפעה הפסיכולוגית של צבעים משתנה
ברוב המקרים, אנשים מגיבים לצבעים באופן זהה, אך ההשפעות אינן זהות על כל האנשים. לדוגמא, צבע מסוים אחד יכול באופן שאינו מודע לעורר זיכרונות או רגשות, ועל אדם אחר, אותו צבע, עשוי לעורר תחושות וזיכרונות שונים. דוגמא נוספת תהיה צבע שחור, שרבים מקשרים אותו עם אבל או מצב עצוב, בעוד שאחרים עשויים להרגיש טוב כשהם מוקפים בו.
שימוש בפסיכולוגית צבעי עיצוב פנים צריכה להשיג את ההשפעה הטובה ביותר הניתנת להשגה, לכל הדיירים בבית. אלו הן ההשפעות הפסיכולוגיות של צבעים כגון חום, לבן, שחור, צהוב, כתום, אדום, ורוד, סגול, כחול וירוק:
צבע חום מעורר תחושות טבעיות ונוחות בבית
הוא מורכב ברוב המקרים מהצבעים והצללים הבאים: שחור, צהוב, אפור, ירוק, אדום או כתום ואפילו סגול. הוא מורכב מתערובת של מספר צבעים, ויכול להיות נעים ביותר אם חושבים על שוקולד, קפה ועוגות. צבע זה נמצא לעתים קרובות מאוד בטבע. כמעט כל צמח מכיל צבע חום.
במקומות רבים, חום הוא הצבע של כדור הארץ, ולכן הוא עשויה להעניק תחושת ביטחון ויציבות. בעיצוב פנים, חום יכול להוסיף עומק וחום. ריהוט מסוים ורצפת פרקט יפה או צבעים טבעיים, יכולים לספק סגנון עיצוב פנים מרשים המעיד על טעם טוב. לחלופין, אם משתמשים בעץ שאינו מלוטש, או צמר טקסטיל בגוונים טבעיים של חום, יוצרים השפעה כפרית נעימה.
עיצוב הבית בלבן: השפעה פסיכולוגית של רעננות וניקיון
אנשים מקשרים דברים שונים לצבע לבן, והוא משמש ליצירת מראה אוורירי, שקט וטהור. אם מעצבים חדר לבן על הקירות, הרהיטים או הרצפה, הרושם המתקבל עשוי להיות גבוה הרבה יותר והוא עשוי להעניק תחושת רעננות ומרץ. אם לא רוצים חדר צבעוני מאוד, אך גם שאינו לבן ברובו, ניתן להשתמש בלבן בשילוב עם צבעים ניטראליים אחרים.
שחור, חום, או אפור עם לבן, מתאימים מאוד. על מנת לנצל את ההשפעות הפסיכולוגיות של הצבע הלבן, אין צורך להשתמש בו הרבה, רק על מנת להדגיש חפצים מסוימים, כגון מסגרות החלונות והדלתות.
עיצוב הבית בשחור: השפעה פסיכולוגית של מוות ואבל
אם משתמשים בצבע שחור בצורה חכמה, הוא מספק אווירה אלגנטית ומתוחכמת לעיצוב הפנים, אם משתמשים בו על רקע צבע בהיר או ניטראלי, המבליט את השחור. זהו צבע אידיאלי להדגשת חפצים מסוימים בחדר.
רוב האנשים מקשרים שחור למוות, לאבל, לאלמנות, ומשתמשים בו ברוב המקרים באירועים רשמיים ורציניים. לכן אין להשתמש יותר מדי בשחור, אלא להדגשת חפצים מסוימים כגון מסגרות תמונות, שולחנות קטנים או כריות.
כחול יוצר השפעה פסיכולוגית של קרירות וצלילות
בעיצוב פנים, ניתן להשתמש בכחול ליצירת אווירת עבודה ומדיטציה. הוא הוכח בהשפעתו על הורדת לחץ הדם וקצב הלב. הוא משמש לעיצוב החלל הפנימי על מנת להגדיל את החדר באמצעות גוון בהיר ביותר של כחול.
ניתן להשתמש בו כדי לקרר חדר עם הרבה חום. אם משתמשים בצבע כחול לעיצוב המטבח, על רהיטים או כלים, הוא משפיע באופן של הפחתת תיאבון ומסייע לירידה במשקל.
עיצוב הבית בצהוב – שימוש בגוון צהוב חיוור על הקירות או התקרה יכול להשפיע באופן של תחושת מעט אור שמש בבית, בעוד שצהוב כהה עלול לגרום לנזק כעבור פרק זמן מסוים. אם לא רוצים להשתמש בו על הקירות, ניתן להשתמש בו כהשפעות פסיכולוגיות בשיטות אחרות. לדוגמא, צהוב נהדר להבלטת חפצים. ניתן להשתמש בו בכמויות קטנות יותר של אביזרים צהובים, פרחים או תמונות.
עיצוב הבית באדום – במקרים רבים, צבע אדום מצביע על איום, ועלול להגביר את קצב הלב ולחץ הדם, אך עם גוון חם ניתן להרגיש טוב מאוד. חדר המעוצב ברובו באדום, יכול להגדיל את רמת התשוקה. בדומה לכתום, אדום ידוע בהגברת התיאבון, ולכן מבוצע בו שימוש נרחב במטבח.
עיצוב הבית בסגול – ניתן להשתמש בהשפעות הפסיכולוגיות של צבע סגול ליצירת סביבה מפוארת ויקרה לבית. אם הוא מכיל גוון כחלחל, הוא משפיע באופן של רגיעה ומספק אווירת מסתורין. גוונים אדמדמים מושכים יותר תשומת לב ושולטים בחדר. לצבע סגול יש מוניטין רב של השפעה וכוח.
עיצוב הבית בוורוד – ברוב המקרים, צבע ורוד נתפס כצבע נשי ונקשר עם כל מה שקשור לנשים. באופן כללי, השימוש בו בעיצוב פנים מספק השפעות פסיכולוגיות של תחושת רגיעה ונוחות. מספר גוונים ורודים משפיעים באופן של רעננות ומתיקות, הנקשרת לממתקים.
עיצוב הבית בצבע ירוק – ההשפעות הפסיכולוגיות של צבע ירוק זהות להשפעות הפסיכולוגיות של צבע כחול. ירוק נתפס כצבע רגוע וברור. הוא מרגיע מאוד את העין ומספק מראה טבעי לעיצוב הבית. השיטה הטובה ביותר להשתמש בירוק בעיצוב הפנים הוא לשלב צבע ירוק עם מספר צבעים אחרים.