תחום עיצוב הפנים מאפשר כיום אינספור החלטות שאפשר לקבל ביחס לחומרי הגלם, לגוונים, לאופן ארגון הבית, לפריטי העיצוב השונים ולבחירת הטקסטיל. כשבוחרים מראש בסגנון עיצובי מסוים ניתן להתכוונן לעבר החלטות ההולכות עמו יד ביד ושמגדירות אותו מ-א' ועד ת'. מאמר זה סוקר את המאפיינים והיתרונות של עיצוב הבית בסגנון הפרסי, בחירה מעניינת עקב לא מעט סיבות.
קווי היסוד של העיצוב הפרסי
במהלך השנים חוברו לא מעט בדיחות על הרגלי הרכישה והבזבוז הצנועים, לכאורה, של הפרסים. כאשר מתבוננים בעיצוב הפנים בסגנון הפרסי, מבינים שהבדיחות האלה ממש לא במקום – לפחות לא בתחום הזה. המציאות היא שהעיצוב הפרסי דווקא נחשב לעשיר ולמפואר מאד, עם עומס של פריטים וצבעים. התוצאה נוטה להיות עוצמתית, צבעונית ושמחה. לא בטוח שכולכם דמיינו בראשם תיאור כזה של העיצוב הפרסי.
כדי להגשים את מטרת העל, העיצוב מבוסס באופן משמעותי על טקסטורות, עם הרבה צורות גיאומטריות ועיטורים המופיעים על פריטי העיצוב השונים. הגוונים מהווים חלק מרכזי בעיצוב של כל חלל, ויש להם התייחסות גם בעולם עיצוב הפנים הפרסי.
בחירה בגוונים עזים ככל הניתן
דוגמא מובהקת היא הצבע הזהוב, הנפוץ מאד בבתים המבוססים על תורת העיצוב הפרסית. גווני הזהב תורמים ליצירת סגנון יוקרתי, כך שאתם עשויים להרגיש שהבית הופך למעין "ארמון". העיצוב יכול להשיג מראה של מיליון דולר, מבלי להשקיע סכומי עתק. את המראה המוזהב אבל גם הנגיש יותר מבחינה כלכלית אפשר להשיג באמצעות ריפודים לספות, בחירה בפריטי עיצוב קטנים הכוללים את הגוון הזה (מנורות למשל) או דרך הצביעה של קירות או רהיטי הסלון באחד מגווני הזהוב.
התוצאה היא עיצוב עמוס בפריטים, וזאת בניגוד לנטייה הקיימת כיום בישראל לבחור בסגנון עיצוב מינימליסטיים (העיצוב המודרני בכללותו שם דגש על מינימליזם). המשמעות היא שהעיצוב הפרסי לא בהכרח יתאים לכל אחד, כי בכל זאת בבתים רבים כיום מחפשים עיצובים עדינים יחסית, אבל עבור מי שכן רוצה להבליט את מראה הסלון שלו מדובר בבחירה מצוינת ולפעמים גם מובנת מאליה.
פריטים פרסיים קלאסיים
פריטים המרכיבים את תמונת העיצוב הקלאסי יהיו בעלי אלמנטים אוריינטליים מובהקים. השחקן המרכזי לדעת רבים הוא, איך לא, השטיח הפרסי המפורסם ש"מככב" גם בבתים בהם העיצוב הכללי שונה לחלוטין. זהו פריט בעל נוכחות הנחשב ליוקרתי בכל קנה מידה, ולראיה העובדה שבכמה מהמבנים החשובים בעולם או במלונות היוקרתיים מכולם בחרו להתבסס על השטיחים הפרסיים.
במטבח הפרסי נעשה שימוש תדיר במוצרי טקסטים הכוללים את האלמנטים העיצוביים שהוזכרו מעלה. הווילונות בסגנון הפרסי למשל בולטים הרבה יותר מאשר בסגנונות אחרים, כך שניתן בהחלט להפוך אותם לאחד ממוקדי העניין המרכזיים בסלון הבית. את התמונה יכולים להשלים פריטים פרסיים שייקחו אותנו לעולם האגדות, עיצובים בהשראת "סיפורי אלף לילה ולילה": כך גוף התאורה יכול לקבל למשל צורה המזכירה מנורת קסמים.
אז איך מתחילים?
שימו לב שעיצוב הבית בסגנון פרסי אינו משימה פשוטה. אם לא מקבלים החלטות נכונות עלולים ליצור מראה מבולגן, עומס ויזואלית או צעקני מדי.
זו הסיבה שרבים ממליצים לעצב את הסלון באמצעות מעצב פנים או בעל מקצוע אחר, תוך התאמה בין הסלון לחלקים אחרים בבית וכמובן שגם לטעם של בני המשפחה ולתקציב העומד לרשותם.